СОЦIАЛЬНА РОБОТА IЗ ВРАЗЛИВИМИ СIМ'ЯМИ ТА ДIТЬМИ

Материнство – це один з найскладніших та найвідповідальніших етапів життя жінки, який часто підкріплюється не тільки щастям від появи дитини, але й проблемами у різних сферах діяльності. Потрібно пам’ятати, що звертаючись за допомогою, можна попередити появу багатьох складних ситуацій та подолати вже існуючі.

         На жаль, важливою на сьогодні є проблема відмови жінок від новонароджених дітей. Так може відбуватися за різних обставин, які або залежать від жінки, або ні.       Серед причин, через які жінки залишають немовлят у пологових будинках можуть бути:

  • Тяжке матеріальне становище, немає постійного місця проживання;
  • Психічні розлади матері;
  • Педагогічна занедбаність;
  • Несформоване почуття відповідальності у молодих батьків;
  • Негативні та конфліктні стосунки в сім’ї;
  • Відсутність підтримки з боку батька та родичів;
  • Одинока мати;
  • Наявність алкогольної або наркотичної залежності;
  • Неготовність виховувати дитину через вік;
  • Незнання в засобах контрацепції.

      Деякі з вищезазначених причин виникають не тільки внаслідок недостатньої кількості знань, а й внаслідок осуду з боку родичів, близьких друзів та суспільства. Також вік є однією з головних причин відмови від немовлят, в особливості молодим дівчатам дуже складно прийняти важливе та правильне рішення в умовах суспільного тиску.

                   Найчастіше бажання відмовитися від дитини після її народження виникає під час вагітності, через загострення почуттів, невирішених проблем та конфліктів. В період вагітності жінка схильна до стресів не менш, ніж після пологів. В цей час родичам та близькому оточенню дуже важливо надавати їй максимальну підтримку, пам’ятати про критичність та складність даного біологічного процесу, який супроводжується психологічною кризою.

                   Ще одним важливим фактором у бажанні відмовитися від новонародженої дитини є психотичні розлади у вагітної, в тому числі і післяпологова депресія. 

                   Післяпологова депресія — це складне поєднання фізіологічних, емоційних та поведінкових змін, які відбуваються в окремих жінок після пологів. Ознаки та симптоми такого стану можуть бути різними і варіюватися від легко до значно виражених, їх зазвичай підсилюють ще і труднощі зі сном та тривоги про здоров’я дитини. Такий стан розпочинається протягом перших кількох днів після пологів і може тривати доволі довго.

                   Важливо знати, що післяпологова депресія — це захворювання, яке піддається лікуванню, і яке не є проявом слабкості або характеру. Не варто ігнорувати чи ставитись байдуже до проявів післяпологової депресії. 

                   Як розпізнати післяпологову депресію?

  • порушення сну;
  • відчуття байдужості, гніву;
  • зміни апетиту;
  • сильна втома та виснаження, відчуття, що нічого не приносить задоволення та радості;
  • часті зміни настрою;
  • переживання, пов’язані із смутком та страхом бути поганою мамою;
  • відчуття нікчемності, безнадійності та безпорадності;
  • проблеми з концентрацією уваги, прийняттям повсякденних рішень та самообслуговуванням. 

         Необхідно пам’ятати, що звертатися по допомогу не соромно, а навпаки, корисно.

                   Проблема відмов від новонароджених є складовою такого соціально-демографічного феномену як соціальне сирітство.

                   Соціальне сирітство – це явище, спричинене ухиленням або відстороненням батьків від виконання батьківських обов’язків по відношенню до неповнолітньої дитини.  

                                      Інколи мамі, яка знаходиться у складних життєвих обставинах, може здаватися, що ніхто не зможе їй допомогти та найкращим для неї та дитини рішенням буде залишити немовля, продовжувати жити далі, не згадуючи про це. Але, на жаль, інколи це почуття може бути хибним, що призводить до душевного болю протягом життя. Тому необхідно пам’ятати, що існують заклади, в яких ви зможете знайти поради і сили на перші кроки до початку нового та щасливого життя. Одним з таких закладів є соціальний центр матері та дитини, де ви можете отримати необхідну допомогу та консультування:

                   Соціальний центр матері та дитини (далі - центр) є закладом для тимчасового проживання жінок на сьомому - дев’ятому місяцях вагітності та матерів із дітьми віком від народження до 18 місяців, які перебувають у складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнського обов’язку (далі - особи, які перебувають у складних життєвих обставинах).

                   Метою діяльності центру є проведення соціальної роботи, спрямованої на профілактику соціального сирітства (покинуті батьками діти), з особами, які перебувають у складних життєвих обставинах.

                   Основним завданням центру є надання особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, соціальних послуг з притулку, соціальної інтеграції та реінтеграції.

                   Центр відповідно до покладених на нього завдань:

  • створює соціально-побутові умови для тимчасового проживання, осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • забезпечує зазначених осіб харчуванням відповідно до нормативів, визначених Мінсоцполітики за погодженням з МОЗ;
  • надає зазначеним особам психологічну допомогу (у тому числі психологічні консультації жінкам з інвалідністю та матерям дітей з інвалідністю), допомогу в аналізі життєвих ситуацій, визначенні основних проблем та шляхів їх розв’язання, складенні плану виходу із складної життєвої ситуації, зміцненні (відновленні) родинних і суспільно корисних зв’язків, з питань догляду за дітьми раннього віку, їх розвитку та виховання, а також інформацію з питань соціального захисту населення, сприяє отриманню безоплатної правової допомоги, реєстрації місця проживання (перебування), отриманню (відновленню) житла, працевлаштуванню тощо;
  • забезпечує зазначеним особам навчання, розвиток і підтримку соціальних навичок;
  • організовує отримання особами медичних послуг, медичного обстеження.

         Центр провадить діяльність за принципами захисту прав людини, гуманності, законності, доступності послуг, конфіденційності, поваги до особистості, дотримання правил етики спілкування з особами з інвалідністю та представниками інших соціальних груп, нетерпимості до дискримінації, зокрема за ознаками віку, статі, інвалідності тощо.

         Центр надає соціальні послуги безоплатно в обсягах, визначених державними стандартами, та може надавати платні соціальні послуги в установленому законодавством порядку.

Заклади в Одеській області, які можуть допомогти матері з дитиною подолати складні життєві обставини:

  • Благодійна організація «Фонд милосердя, відродження і розвитку «Еммануїл»; Україна, Одеська обл., Татарбунарський р-н, село Струмок, вул. Перемоги, буд., 113, тел.: 097 282 4765;
  • "Соціальний центр матері та дитини»; м. Одеса; вул. Генерала Петрова, 47; тел.: 777-97-44

         Людині важливо знати, що вона заслуговує на допомогу, що її не покинуть у скрутні часи, що прийняте рішення не буде засуджуватися сім’єю чи суспільством. Тому жінки, які перебувають в стані вагітності, або щойно народили дитину, неймовірно потребують тепла, любові та підтримки. Ні в якому разі не можна нехтувати почуттями та проблемами, які висловлює молода мама.Звертайте увагу на жінок, які поруч – дружин, доньок та сестер, допоможіть обрати правильний шлях та зробити якомога менше життєвих помилок.

        

Матеріали взято та доповнено з наступних джерел: постанова Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2017 року №741 «Типове положення про соціальний центр матері та дитини»; Міністерство охорони здоров’я України «Післяпологова депресія(як її розпізнати й допомогти)»; наказ Міністерства соціальної політики України від 26.01.2021 №29 «Про затвердження Примірного штатного нормативу чисельності працівників районного, міського, районного у місті, селищного, сільського центру соціальних служб»; наказ Міністерства Україниу справах сім’ї молоді та спорту від 23.10.2006 № 3545 «Про затвердження Типового положення про консультаційний пункт центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у пологових стаціонарах, жіночих консультаціях та будинках дитини»; І.В. Вовченко «ПРОФІЛАКТИКА ВІДМОВ МАТЕРІВ ВІД НЕМОВЛЯТ».

Без названия 3