Найпоширеніші небезпеки на кухні і як їх уникнути
Найпоширеніші небезпеки на кухні і як їх уникнути
Мало хто знає, але кухня – джерело підвищеної небезпеки для здоров’я. Втім, більшу частину прикрих помилок, що ведуть до неприємних наслідків, можна уникнути досить простими способами. Але часто здогадатися про них досить складно – як і багато простих рішень, вони вимагають оригінального мислення чи багатого життєвого досвіду.
Які небезпеки можуть підстерігати вас на кухні?
- Губки для миття посуду.
Ніколи не потрібно використовувати один і той же інструмент і для посуду, і для стільниці. Інакше – високий ризик занести потенційно небезпечні мікроорганізми туди, куди не треба. Це стосується і різних рушників для посуду і для рук.
- Опіки.
Особливо небезпечне поєднання «газова плита + одяг з широкими рукавами». Також є небезпека від нагрівання контейнерів в мікрохвильовці і від опіків парою при варінні чогось в каструлі, прикритою кришкою.
- Грибки і пліснява.
Кухня – місце, де завжди досить висока вологість. Що робить її ідеальним середовищем для зростання цвілі і грибків. Стики плитки, тріщини в підлозі, раковина, простір під раковиною – всі ці місця потенційно небезпечні. І потребують періодичної дезінфекції.
- Відро для сміття.
Якщо сміття затримується там більш ніж на 1 день – починаються процеси гниття і бродіння. А разом із ними – неприємний запах і розмноження мікробів. Крім того, не варто використовувати відро без сміттєвих пакетів.
- Електричні розетки.
Це завжди джерело небезпеки. Особливо важкою може бути ситуація, коли одночасно будуть працювати велика кількість електроприладів. Може статися перевантаження мережі, що загрожує вибиванням пробок, а то і коротким замиканням. Крім того, не варто прокладати дроти і розташовувати розетки у безпосередній близькості від гарячих конфорок плити.
- Пластикові контейнери.
Прості, зручні і легко миються, але в багатьох з них містяться шкідливі для здоров'я речовини – BPA. Які особливо небезпечні при нагріванні. Тому завжди заздалегідь з'ясовуйте – чи можна нагрівати той чи інший контейнер, чи ні.
- Ножі.
Правильне зберігання ножів – основа безпеки на кухні. Найкраще для цієї мети підходять підставки, а гірше – магнітні стрічки. Вони або самі обриваються, або ножі з них відвалюються в самий невідповідний для цього момент.
- Скляний посуд.
Добре переносить нагрівання, але може стати крихким на холоді. Тому намагайтеся не ставити скляні лотки в холодильник. І взагалі, зберігайте їх при кімнатній температурі.
- Неправильно приготована їжа.
Мабуть, головна небезпека на кухні – харчове отруєння. Варто запам'ятати просту річ – краще піддати м'ясо більш тривалого впливу високих температур, ніж не зробити цього.